Junkers Ju 87B

Ići dole

Junkers Ju 87B

Počalji  Schellenberg taj Pet Jan 25, 2008 10:09 pm

Junkers Ju 87B, bio je nemački avion u Drugom svetskom ratu, poznat kao “Štuka” u Srbiji. Međutim poreklo tog imena je plod nerazumevanja nemačke skraćenice “stuka” za Šturmkampfflugcojg, što znači jurišni borbeni avion. Taj avion je bio jurišni bombarder, jurišnik, lovac na tenkove, mornarički bombarder, jednom rečju višenamenski borbeni avion. Ipak, najviše je zapamćen kao obrušavajući bombarder izuzetne efikasnosti. Proizvedeno je preko 5.700 komada.

Ju 87 je nastala na osnovu saznanja da je preciznost mnogo bolja kada se bombarduje iz obrušavanja. Što je bio oštriji ugao obrušavanja to je bila veća preciznost. Nijedan avion nije se bolje obrušavao od Ju 87, jer taj avion je mogao kontrolisano da se obrušava pod uglom od 90º.
Imao je velike vazdušne kočnice i prvih godina rata ugrađenu sirenu koja je pravila zastrašujuću buku. Iskusna posada u avionu Ju 87 bila je smrtonosna. Dokaz tome su i mnogi brodovi uništeni tako što su bombardovani od strane pilota Ju 87.
Taj avion je, za ono vreme, imao ugrađen revolucionarni sistem kontrole u obrušavanju. Sistem se sastojao od uređaja kojim se podešavala visina na kojoj avion putem tog sistema sam izlazi iz obrušavanja i prelazi u penjanje. Razlog tome je to što su u tim momentima piloti najčešće gubili svest zbog veoma jakih G-sila.
Međutim, već tokom bitke za Britaniju 1940. godine pokazalo se da je ovaj avion bez totalne prevlasti u vazduhu bio sigurna žrtva pilota savezničkih lovaca. Tokom jednog dana u bici za Britaniju oboreno je 24 Ju 87. Odmah je povučen sa tih zadataka jer onako spor i trom nije imao nikakvu šansu da priđe britanskoj obali. Zato je prebačen mahom na istočno ratište gde je korišćen u mnogim ulogama i ušao u legendu.
Avion Ju 87 dodatno je oklopljen i po potrebi naoružavan sa dva topa od 37 mm u gondolama pod krilima. Leteli su na malim visinama, tako da im sovjetski lovci nisu mogli da priđu ododzdo i dejstvovali vrlo uspešno. Najuspešniji “Štuka” pilot bio je legendarni Hans Ulrih Rudel. Leteo je ukupno 2.530 misija mahom na Ju-87 (oko 400 misija leteo je na jurišnom Fv-190 tokom kojih je oborio i 11 aviona) i mahom na Istočnom frontu. Uništio je oko 150 različitih vrsta artiljerijskih oruđa, 519 tenkova, oko 1.000 različitih vozila, 70 aviona na zemlji, ruski bojni brod “Marat”, dve krstarice i razarač. Naneo je toliku štetu Crvenoj armiji da ga je lično Staljin ucenio na 100.000 zlatnih rubalja. Bio je poznat po izuzetnoj neustrašivosti rešenosti, i bio je izuzetan pilot. Obaran je 26 puta, 18 puta ranjavan, izgubio je i nogu tokom rata, ali se borio do samog kraja i preživeo rat.

Ju 87 pravljen je sve do 1944, služio je na svim frontovima i proizvođen je u mnogim varijantama (od A pa do G). Koristile su ga armije Nemačke, Rumunije, Mađarske, Italije, Hrvatske (NDH) i Bugarske. Kao i kod drugih aviona varijante su se mahom razlikovale u motorima i naoružanju.
Interesantno je da je avion pre početka rata smatran za elitno naoružanje i svi piloti sa boljim rodoslovom ili karakteristikama želeli su da lete u tim avionima. Sve dok se nije pokazalo da je to pravi “glineni golub” koji je često preživljavao pravu nebesku klanicu. Piloti lovci su mu prilazili odozdo i tu mu je bio kraj.
Ipak taj avion je često mogao teško oštećen da svoju posadu (dva člana posade) vrati na matični aerodrom. Međutim, ukoliko mu je bilo obezbeđeno čisto nebo, bio je izuzetno efikasan.

Schellenberg

Broj poruka : 12
Datum upisa : 23.01.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu