Messerschmit Bf 109

Ići dole

Messerschmit Bf 109

Počalji  Schellenberg taj Uto Jan 29, 2008 5:08 pm

Meseršmit Bf 109 (na nem. Messerschmit Bf 109)je nemački lovački avion konstruisan od strane Vili Meseršmita početkom tridesetih godina 20. veka. Bio je to prvi moderni lovački avion tog doba sa potpuno metalnom monokok strukturom, zatvorenom kabinom i uvlačećim stajnim trapom. Mesešrmit Bf 109 je bio glavni lovac u naoružanju Luftvafe na početku Drugog svetskog rata. Najuspešniji pilot lovac u istoriji vazduhoplovstva, nemac Erih Hartman, koji je tokom Drugog svetskog rata leteo isključiov na ovom tipu aviona, postigao je 352 priznate vazdušne pobede.
Postojale su razne varijante: E, F, G, K. Razlike su mahom bile u motoru (performansama) i naoružanju, izgled je ostao manje-više isti. Proizvedeno je ukupno oko 35.000 aviona Me 109.
Tokom rata vršena su mnoge promene na ovom avionu, ali nisu donosile samo dobre osobine. Promene su se prvenstveno odnosile na povećanje i poboljšanje naoružanja i ugrađivanje sve jačih motora, ali to je povećavalo težinu aviona. Problem je što površina krila nije povećavana nego čak u nekim slučajevima malo i smanjena. Povećavao se odnos kg/m² krila. To je dovodilo do lošijih manevarskih sposobnosti. Povećavao se prečnik kruga okretanja i u borbi gde se avioni okreću u krug jedan za drugim gubilo se na manevru.
Još gore od svega, dolazilo je do kompresije elevatora pri obrušavanju. Prilikom oštrog poniranja teže verzije (pogotovu verzija K) su brzo dobijale na brzini, ali je to dovodilo do toga da zbog velikog opstrujavanja vazduha oko krila elevatori skoro skroz blokiraju. Ukoliko nema dovoljno visine tako blokirani elevatori ne omogućavaju da se avion brzo izvuče iz obrušavanja i razbije se o zemlju. Dešavalo se da ponekada i krila puknu zbog jakih G-sila. U svakom slučaju piloti su trebali da imaju sve jače ruke, nije bilo hidrauličnih ili električnih sistema komandi na Meseršmitu Bf 10
aj avion su tokom Drugog svetskog rata u svom naoružanju imale: Nemačka, Bugarska, Finska, Rumunija, Kraljevina Jugoslavija, Mađarska, Italija, Hrvatska (NDH), Japan, Španija, a posle rata Čehoslovačka i Izrael.


Schellenberg

Broj poruka : 12
Datum upisa : 23.01.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu