Bitka kod ostrva Savo

Ići dole

Bitka kod ostrva Savo

Počalji  Schellenberg taj Čet Jan 24, 2008 6:06 pm

Japanski sastav koji je 8 avgusta primetio australijski avion, sastojao se od 5 teških krstarica (Tekai, Furutaka, Kako, Aoba, Kinguasa), 2 lake krstarice (Jubari i Tenrju) i razarača Junagi, pod komandom admirala Mikave. Šest transportnih brodova sa ukrcanim vojnicima i opremom pratilo ih je za Gvadalkanal. U 2000 časova 7.avgusta Mikavina flota je prošla između ostrva Nova Irska i Nova Britanija gde ih je primetila američka podmornica S-38. Kapetan podmornice Manson nije mogao da napadne krstarice, ali je videvši transportere došao u pogodnu poziciju i torpedovao Maje-Maru, koja je potonula. Ostali teretni brodovi su se vratili u Rabaul. Japanska 8. flota je produžila plovidbu. Dva sata rastojanja do o. Savo, sa krstarica su katapultirani hidroavioni, u izviđanje. Kada su oko 0015 časova osmatrači na američkim brodovima zapazili avione, nisu podigli uzbunu. Japanski brodovi su ploveći u koloni, iznenada naleteli na razarač Blu, čija posada ih nije uočila, naglo smanjili brzinu na 12 čvorova, usmerili svoja oruđa na neprijatelja, koji nije ništa podozrevao uvećali brzinu, i mimoišli se sa američkim razaračem na rastojanju od 450 m, menjajući kurs. Nije prošlo dugo, osmatrači na krstarici "Tekai" , su ponovo imali vizuelni kontakt , videli su razarač "Ralf Talbot", na 10 milja razdaljine, Mikava je nastavio prvobitnim kursom. U 1.36 japanci su videli na pravom kursu, dva razarača-Peterson i Begli, zaštitu krstarica Kanbera i Čikago. Prve su japance uočili na razaraču Peterson, i odmah dali uzbunu u 01.43 i dali uzbunu. Prekasno jer je pet minuta ranije sa neprijateljskih brodova lansiran torpedni plotu, a avioni su bacili svetleće bombe. Kanberu su potresle dve podvodne eksplozije, kroz koje je mašinsko odeljenje bilo brzo preplavljeno. Japanski brodovi su prešli sa severo-istočni kurs, i kada je komandni Tekai uključio reflektor, brzim preciznim plotunima, zasuli Kanberu koja je nepokretna gorela. Razarač Peterson je , skrenuo ulevo, ispalio plotun svetlećim grnatama, i dok u opštem metežu po kapetan Frenk Voker naredio lansiranje torpeda, japanska granate su razbile dva oruđa. Drugi razarač Begli je lansirao torpeda, bezuspešno. Krstaricu Čikago je izbegavala japanska torpeda, dok nije pogođena u krmu u 1.47. ali je uprkos tome održala brzinu, i pucajući na slepo iznenada izašla iz borbe.
Američki brodovi iz druge grupe (severoistočno od ostrva Savo), ušli su nepripremljeno u borbu, jer su kapetani nislili da je paljba u stvari gađanje japanskih aviona. Prvi torpedni plotun na drugu američku grupu, japanci su ispalili u 1.49. Komandni brod Vinsens, je pogođen posle trećeg plotuna u komandni most, ubrzo se zapalio. Amerikanci su i pored iznenađenja su u 1.53 pogodili krstaricu Kiguasa. U toj situaciji kapetan Frederik Refikol poveo brodove severno ne imajući komandu sa njima, jer je komandni most Vinsensa bio uništen. U toku tog manevra, Kvinsi je najgore prošao, pored pogodaka u oruđa, pogodlile su ga i ispod nivoa vode i jednim torpedom. U 2.35 potonuo je. Vinsens je u manevru pogođen sa 2 torpeda, i granatama u krmene topove. Torpedo sa krstarice Jubari potopilo je kotlove. U 2.50 nagnuo se na levi bok i potonuo. Astoriju se i pored teških oštećenja, jer je izgubila kurs, posle pogibije rukovaoca krme, prošla kontrakurskom pored japanskih brodova, spasla jer se zbog malog odstojanja torpeda nisu aktivirala. Američki razarači Vilson I helm su se se izvukli iz borbe neoštećeni.
Amerikanci su pored Kingase, pogodili pogodili i krstaricu Tekai, u navigaciono odeljenje u kojem su se nalazile morske karte Gvadalkanala, i avionsku dizalicu i prvu topovsku kulu. Krstarica Aoba, koja je zauzela početnu pozicju u koloni lakše je oštetio hitac sa Astorije. Odustajući od napada na Tulagi Mikavini brodovi su plovili između ostrva Savo i Tulagi, u čijem je severnim kraju prolaza patrolirao razarač Ralf Telbot, koji nije dobio nikakva obaveštenja o borbi. Teško ga oštetivši japanska flota je otplovila. Sutradan su teško oštećenu Kanberu potopili sopstveni brodovi, Astorija je takođe potonula. Čikago, Ralf Talbot su remontovani.
Podmornica S-44 u patroli kod ostrva Kavieng, posle detektovanja dve kolone neprijateljskih brodova 10 avgusta u 7.50, potopila je krstaricu Kako.

Schellenberg

Broj poruka : 12
Datum upisa : 23.01.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu